basin-bulteni

10 milyar dolarlık ihracat tehlikede (Zaman gazetesi)

ARİF BAYRAKTAR - İSTANBUL

2 Temmuz 2014, Çarşamba

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’u ele geçirmesinin ardından Türkiye’nin Irak’a olan ihracatı haziran ayında yüzde 21 geriledi.

Irak pazarındaki gelişmeyi değerlendiren Akbank Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Irak’a ihracattaki düşüşün de etkisi ile imalat sanayiindeki aktiviteye ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksinin 11 ay sonra ilk defa haziranda daralmaya işaret ettiğine vurgu yaptı.

İhracatta 12 milyar dolar ile en büyük ikinci pazar Irak’ta geçen yıl Türk müteahhitler de Türkmenistan’dan sonra 5 milyar dolar ile en fazla projeyi almıştı. Türkiye’nin lojistikte de en fazla işlem yapılan sınır kapısı 700 bin sefer ile Habur. Bu rakam Türkiye’nin toplam seferlerinin yarısını geçiyor.

Türkiye geçen yıl Irak’a 12 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. TİM Irak Masası Başkanı Sürur Aydın, bunun 10 milyar dolarının şu an yolları kapanan Güney Irak’a gittiğini hatırlatarak, Güney yolları tekrar açılmazsa, Güneydoğulu üreticilerin zarar edebileceğine vurgu yaptı. “Türkiye’nin 10 milyar dolarlık ihracatı tehlikede.” diyen Aydın, Irak’a çalışan şirketlerin vardiya düşürdüğünü kaydetti.

Irak’a yağ gönderen Kadoil şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Musul tarafına gelip gitmenin eskisi gibi olmadığına değinerek, en fazla gıda dışı sektörlerin olumsuz etkilendiğini söyledi.

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, Irak’a giden malların üçte ikisinin güneye gittiğini hatırlattı. Kılıç, “Şu an güneye sevkiyatı yapılan Erbil’deki depolarda da yer kalmadı. Bu sebeple ihracatçılar mallarını durdurdu. İhracat yüzde 50’den fazla azaldı. Kriz Doğu Akdeniz’den başlayarak Mersin, Adana, Osmaniye, Antakya, Maraş, Antep, Mardin, Urfa, Şırnak koridorunu çok etkiliyor. Benim de işlerim durma noktasına geldi. İnşaat malzemesi gönderiyordum. Depolar doldu, gönderememeye başladık.” diye konuştu. Kuzey Irak’ta 1.300’den fazla Türk şirketinin kayıtlı çalıştığını kaydeden Kılıç şunları söyledi: “Sadece Erbil’de 6 Türk bankasının şubesi var. Irak’ta kurulan yabancı firmaların yüzde 60’ı Türk şirketlerinden oluşuyor. Bu sebeple hükümetimizin gücünü özellikle yanımızda görmek isterdik. İhracat durma noktasına gelmişken hükümetimizin girişimlerinin olmasını isterdik. Ben ve üyelerimiz Irak’a mal gönderemez hale geldik. Mersin’den Zaho’ya 2.200 dolar olan nakliye ücreti 1.200 dolara düştü. Ancak talep yok. Araçlar da giderken kâr etmiyor. Çünkü Erbil’deki depolar dolu.” dedi.

DEİK Türk-Irak Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, iki hafta önce gündeme gelen alternatif bütün güzergâhların Türk şirketleri için cazip olmadığını vurguladı. Aksoy, “Ya Kuzey Irak’tan aşağı giden yollar açılacak yahut Türk şirketleri rekabetçiliğini yitirecek. Belki karamsarım ama başka yol yok.” dedi. Yapa Dış Ticaret olarak kendisinin de Bağdat hükümeti ile ticari alışverişinde bulunduğunu ifade eden Aksoy, şu an hem işlerinin durma noktasına geldiğini hem de bütün kontratları iptal ettiğini söyledi. 550 Türk şirketinin de Irak’a ticareti durdurduğunu açıkladı. “Hilafetini ilan eden bir örgütün kalıcı olmayacağını” belirten Aksoy, “Ama şu an nakliye fiyatları artıyor, bu ürünlere yansıyor. Üç liraya sattığımız malı da Iraklılar artık beş liraya almaz. Bence bundan sonrası politik olaylara gebe.” dedi.

Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, can güvenliğinin ileri derecede riske girmesi nedeniyle Irak ticaretinin durma noktasına geldiğini söyledi. Kadiroğlu, “Irak geneli için Bağdat bir ticaret merkezi konumunda. Tüketimi yönlendiren asıl merkez orası. Kuzey Irak’tan, Zaho’dan giriş yapan ürünler Musul üzerinden karayoluyla Bağdat’a ulaşıyor, oradan dağıtıma giriyordu. Musul IŞİD’in eline geçince daha uzun bir güzergâh olan Süleymaniye üzerinden Bağdat’a ulaşım gündeme geldi. Bu güzergâh şu anda güvenli, fakat bir hayli maliyetli. Musul üzerinden bir TIR 1.000 dolara giderken Süleymaniye üzerinden 5.000 dolara gidiyor.” dedi.

Haberin detaylarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pixatik.com Hazır Web Sitesi

Sosyal Sayfalarımız :